Annonce

Annonce

Høst af sojabønner

Næsten 80 pct. af verdens sojaforbrug går til dyrefoder, og efterspørgslen på soja er mere end fordoblet i løbet af de seneste to årtier. Foto: United Soybean Board/flickr

Thise fremrykker stop for soja

32 ud af Thises 75 andelshavere har siden starten af 2021 - i samarbejde med fodrings- og planteavlskonsulenter - deltaget i staldskoler om reduktion af eller helt ophør med brug af soja i foderet.

Mejeriet Thise vil stoppe med at bruge soja i foderet til deres køer, ungdyr og kalve tidligere end oprindeligt planlagt. Det har en enig Thise-andelshaverkreds besluttet, oplyser Thise i en pressemeddelelse.

Udfasningen blev påbegyndt i 2020 og skulle løbe frem til d. 1. oktober 2023, men efter en evaluering af processen er deadline nu fremrykket ét år, så datoen i stedet er d. 1. oktober 2022. Samtidig skal eventuelt importeret foder være af europæisk oprindelse.

32 ud af Thises 75 andelshavere har siden starten af 2021 været frontløbere i projektet og har i samarbejde med fodrings- og planteavlskonsulenter deltaget i staldskoler om reduktion af eller helt ophør med brug af soja i foderet. Erfaringerne har været så positive, at de er en medvirkende årsag til, at andelshaverne nu tør sætte turbo under udfasningen.

Afhængig af opgørelsesmetode anslås det, at klimabelastningen fra den importerede soja svarer til en tredjedel af dansk landbrugs samlede udledninger af drivhusgasser, lyder det fra Thise.

Soja dyrkes overvejende på arealer, hvor der tidligere var regnskov eller andre naturlige økosystemer, og derfor har den stigende efterspørgsel udgjort et problem for både biodiversiteten og klimaet. Næsten 80 pct. af verdens sojaforbrug går til dyrefoder, og efterspørgslen på soja er mere end fordoblet i løbet af de seneste to årtier.

Flere artikler fra samme sektion

EU's store naturgenopretningslov falder i 11. time

Aftalen var egentlig klappet og klar, men helt uventet har Ungarn trukket sin støtte til en af de største miljølovgivninger i EU's historie lige inden den formelle godkendelse.

22-03-2024 3 minutter Natur,   EU,   Politik

EU-Kommissionen vil lempe flere naturkrav til landbruget: Krav om småbiotoper forsvinder

Kravet om at dedikere fire pct. af landbrugsarealet til natur skal skrottes, foreslår EU-Kommissionen, der netop har fremlagt en række regellempelser for at imødekomme landbrugets protester.

18-03-2024 4 minutter Biodiversitet,   EU,   Politik

Danmark har opbrugt et års ressourcer 12 dage hurtigere end sidste år

Danmark rykker to pladser op på den globale liste over storforbrugere, så vi nu har det 13. højeste forbrug i verden målt per indbygger.

14-03-2024 5 minutter Forbrug,   Bæredygtighed